maandag 14 mei 2007

Een duurzame smaak


Nog niet zo heel lang geleden aten we veel producten uit onze eigen tuin. Producten die van boeren dichtbij kwamen op basis van het seizoensaanbod. Dus geen asperges in januari of aardbeien in December. Nee, wanneer het seizoen er was voor een bepaalde groente of fruit dan was deze er in overvloed en werd door iedereen gegeten.

Met de opkomst van de industriele revolutie begonnen we aan een veel energie intensievere manier van voedselproductie. In plaats van de kleine boerderijen die het natuurlandschap zijn kleur gaven zagen we steeds meer grote lanbouwbedrijven die maar een gewas verbouwden. En we herinneren ons natuurlijk ook nog wel het verhaal over de nederlandse watertomaat die ze in Duitsland niet meer wilden eten. Is dit nu het systeem waar we trots op zijn?

Veel mensen zeggen ja, want de vooruitgang heeft veel variatie gebracht. We hebben nu het hele jaar door een breed en gevarieerd aanbod. De tegenstanders zeggen dat dit juist niet het geval is; de schappen met versproducten in de supermarkt zien er het hele jaar precies hetzelfde uit. Kan je hier zelf wat aan veranderen?

Een van de mogelijkheden is het herontdekken van het 'eten met de seizoenen'. Dat zal in het begin niet makkelijk zijn, we zijn erg ver weg van de basis van de landbouw om nog precies te weten wat een seizoensproduct is en wat niet. Maar wanneer je een keer je weg hebt gevonden dan zie je dat je erg gefocust bent op de beschikbaarheid van de groente en het fruit. In het voorjaar asperges en sla, gevolgd door rabarber, erwten en aardbeien, enz... Je raakt nooit verveeld doordat er een continue wisselend aanbod van seizoensproducten is. En wanneer je je dan ook nog gaat verdiepen of de seizoensproducten ook bij een leuke boerderijwinkel bij je in de buurt te koop zijn, dan ben je iedere maaltijd ook nog bezig met het ondersteunen van de bedrijven in je omgeving. Hierdoor blijft het geld ook in je omgeving en blijf je verzekerd van een vers aanbod. Een maaltijd met een duurzaame smaak dus.

Een van mijn favoriete restaurants die volgens deze methode kookt is restaurant en kwekerij De Kas in Amsterdam. Vandaag las ik in het Parool dat ook het nieuwe restaurant As (?) deze trend oppakt. Ga ik zeker binnenkort even langs.

1 opmerking:

HJ zei

hey pap ik vind het echt een coole site