dinsdag 15 mei 2007

Aardappel anders


Natuurorganisaties, milieudeskundigen en energieleveranciers roepen het al jaren lang. Energie besparen is goed voor het milieu. We worden opgeroepen om de thermostaat maar een graadje lager te zetten, maar weinig mensen weten dat je door veel bewuster te eten ook je steentje kunt bijdragen aan het milieu.

Consumenten zijn zich onvoldoende bewust welke gevolgen hun eetpatroon heeft voor het milieu. Dat paprika’s uit kassen veel energie vragen en exotische vruchten uit verre landen hier komen met het verbruik van veel meer brandstof is nog makkelijk te bedenken. Veel beter is het om gewassen te eten uit de regio zonder dat er veel brandstof aan te pas hoeft te komen om ze te laten groeien. Opmerkelijk is echter dat de productie van rijst en pasta’s uit granen veel meer energie, water en land vragen dan die van aardappelen. Wil je de voedselproductie duurzamer maken, dan zul je meer aardappelen moeten eten. Er ligt voor ons dus de opdracht om beter te kijken naar het voedingsaanbod in het streven naar een meer duurzame wereld. Vlees eten vraagt veel meer dan andere eiwitproducten. Maar blijf je vasthouden aan vlees, dan moet je minder rundvlees en varkensvlees eten en vaker kip. Vervang sojaolie door raapzaadolie of zonnebloemolie. Vervang rijst door pasta. En nog beter zijn aardappelen. Thee is beter dan koffie. En drink op een feestje geen wijn maar bier.

Bron: Friesch Dagblad

Geen opmerkingen: